Voor het achtste jaar op rij brengt de Volkskrant de invloedrijkste Nederlanders in kaart. De nummer één is ook dit jaar geen verrassing: niemand in Nederland heeft zo veel invloed als Bernard Wientjes.

De 70-jarige voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW voert opnieuw de jaarlijkse ranglijst van de Volkskrant aan. Ook in de drie voorgaande jaren was Wientjes de invloedrijkste Nederlander.

In de Top 200 staan 50 vrouwen, vijf meer dan vorig jaar. De invloedrijkste vrouw is directeur Laura van Geest van het Centraal Planbureau.

De gemiddelde leeftijd blijft ongeveer 58 jaar. De jongste in de lijst is de 37-jarige trendwatcher Farid Tabarki.

Bekijk hieronder de tien invloedrijkste Nederlanders volgens de Volkskrant. Voor de volledige top 200 kun je terecht op de website van de Volkskrant.

1. Bernard Wientjes (70)

ANP-16286398Voor het vierde jaar op rij voert de 70-jarige voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW de lijst van de Volkskrant aan. Hij is onder meer zo invloedrijk, omdat de werkgevers en de vakbonden dit jaar een sociaal akkoord sloten met het kabinet. Bovendien bleven de lonen gematigd. Wientjes is van 1967 tot 1999 directeur-eigenaar van Wientjes Beheer BV in het Drentse Roden. Een onderdeel hiervan is Ucosan, een producent van kunststof badkuipen en douchebakken. Deze werkmaatschappij verkoopt hij in 1999 aan Villeroy & Boch. Daarna zit hij tot 2005 in de raad van bestuur van dit bedrijf. Sinds 30 mei 2005 is hij voorzitter van VNO-NCW.

2. Hans Wijers (62)

ANP-17737706Zowel in de politiek, als in het bedrijfsleven heeft Wijers een indrukwekkende loopbaan achter de rug. Daarvoor was Wijers echter nog universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Nadat in de jaren '80 zijn carrière in de politiek al een voorzichtige vlucht had genomen, werd hij in 1994 minister van Economische Zaken namens D66. In 1996 nam hij korte tijd (4-26 juni) de positie van minister van Financiën waar, omdat Gerrit Zalm in het ziekenhuis was beland. Nadat hij in 1998 bedankte voor een tweede termijn, werd hij in 2003 voorzitter van de Raad van Bestuur van AkzoNobel. Die functie legde hij in mei 2012 neer. Hij is nu president-commissaris bij Ajax en Heineken en commissaris bij Shell. Wijers stond vorig jaar nog op de derde plaats.

3. Gerrit Zalm (61)

ANP-24378449Vorig jaar op elf, nu gestegen naar plek vier. Zalm was minister van Financiën tussen 1994 en 2007 en korte tijd VVD-fractievoorzitter. Hij was voor zijn periode als minister achtereenvolgens werkzaam bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken en als directeur bij het Centraal Planbureau. Na zijn ministerschap ging hij aan de slag als financieel directeur bij DSB Bank, dat uiteindelijk failliet ging. Minister Wouter Bos vroeg hem in november 2008 na de nationalisatie van Fortis Bank Nederland en ABN Amro de fusiebank te gaan leiden.

4. Klaas Knot (46)

ANP-22776128President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank stijgt dit jaar een plaatsje. Knot werkte vanaf 1995 bij DNB, onder meer als beleidsmedewerker en directeur van de divisie die zich bezighield met het toezicht. Daarnaast was hij werkzaam bij het Internationaal Monetair Fonds en de vroegere Pensioen- en Verzekeringskamer. Vanaf 2009 was hij plaatsvervangend thesaurier-generaal en directeur financiële markten op het ministerie van Financiën. Sinds 1 juli 2011 is Knot de hoogste baas bij DNB. Hij is ook hoogleraar Economics of Central Banking aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

5. Jeroen van der Veer (66)

ANP-9086435Voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer zakt van plaats twee naar vijf. Van der Veer was van 2004 tot en met 2009 de baas van Shell. Hij moest als puinruimer rust brengen bij olieconcern, dat grote reputatieschade had opgelopen. In zijn nieuwe rol als chief executive officer wist Van der Veer Shell in rustiger vaarwater te krijgen. De duale Brits-Nederlandse structuur werd opgeheven. Shell werd een Britse vennootschap, met een Nederlands hoofdkantoor. Hij is thans president-commissaris bij Philips en ING.

6. Niek-Jan van Kesteren (61)

niek-jan van kesterenSinds 1987 is Van Kesteren al betrokken bij werkgeversorganisatie VNO-NCW. In 1992 werd hij directeur sociale zaken, later ging hij aan de slag als algemeen directeur en politiek strateeg. Van Kesteren is inmiddels al dertien jaar directeur van VNO-NCW. Sinds 2012 is Van Kesteren daarnaast nog directeur van MKB Nederland, de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Hij is tevens bestuurder bij de Sociaal Economische Raad (SER) en de Stichting van de Arbeid. Stond vorig jaar eveneens op plek zes.

7. Eberhard van der Laan (58)

ANP-23205661De burgemeester van Amsterdam stijgt dit jaar vijf plekken. Van der Laan was in de jaren negentig de fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Daar toonde hij een enorme vernieuwingsdrang en trok
hij de partij uit de verkiezingsnederlaag van 1990. Hij sloot in 1983 cum laude zijn rechtenstudie af en richtte begin jaren negentig zijn eigen advocatenkantoor op: Kennedy Van der Laan in Amsterdam. Dat kantoor telt naar eigen zeggen zo’n 160 medewerkers en behoort tot de tien grootste zelfstandige advocatenkantoren. Van der Laan was tevens minister van Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet Balkenende IV.

8. Dick Benschop (56)

ANP-17052868Vorig jaar nog te vinden op plek 22, dit jaar een naam voor de top tien. Benschop werd in 2011 benoemd tot president-directeur van Shell Nederland. De voormalige PvdA-politicus, al sinds 2003 in dienst van het energieconcern. De 56-jarige Benschop is bij de buitenwacht vooral bekend geworden vanwege zijn politieke carriere. Zo was hij van 1998 tot 2002 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Kok. Sinds 2009 adviseert Benschop de directie van Shell in de te volgen strategie. Tussen 2006 en 2009 deed Benschop bij Shell buitenlandse ervaring op als directeur van de gasactiviteiten van Shell in Maleisie.

9. Jos Nijhuis (56)

ANP-16897491Nijhuis volgde in 2008 Gerlach Cerfontaine op als hoogste baas van Schiphol. Hij was sinds 1980 in dienst bij accountants- en adviesbureau PricewaterhouseCoopers en was jarenlang bestuursvoorzitter van de Nederlandse afdeling. In de luchtvaartbranche is Nijhuis niet onomstreden. Hij kwam de afgelopen jaren veelvuldig in aanvaring met de luchtvaartmaatschappijen, met name over verhogingen van de tarieven die zij aan de luchthaven moeten betalen. Ook de relatie met KLM, veruit de belangrijkste klant van Schiphol, is er onder zijn bewind niet beter op geworden. Nijhuis stijgt dit jaar van plek 37 naar 9.

10. Laura van Geest (51)

laura van geestDe eerste vrouw in de lijst komt dit jaar nieuw binnen in de top 200. Van Geest volgde op 1 juli van dit jaar Coen Teulings op als directeur van het Centraal Planbureau. Daarvoor was ze directeur-generaal Rijksbegroting (sinds 2008) en onder meer thesaurier-generaal en directeur algemene financiële economische politiek bij het ministerie van Financiën. Ook is Van Geest kroonlid van de SER en onbezoldigd lid van het algemeen bestuur van de stichting BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam) en bestuurslid van de Koninklijke vereniging voor Staathuishoudkunde.

Wil je meer bobo's zien? Bekijk dan de volledige top 200 op de website van de Volkskrant.

Lees ook

Nederlandse miljonairs clusteren rond Amsterdam

27 Nederlandse bankiers verdienden meer dan miljoen euro

Zeven ideeën om miljardair te worden

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl